Descobreix un patrimoni romànic excepcional!
El territori Epiremed és ple del llegat romànic català, establert en les nostres terres als segles XI i XII, i que ens ha deixat tresors com les pintures de l’església de la Vall de Boí, l’arquitectura de la catedral de Santa Maria a la Seu d’Urgell, o magnifiques esglésies romàniques com la parròquia de Santa Maria de Ribera de Cardós, Santa Maria de Ginestarre (Esterri de Cardós), Santa Maria d’Àneu (Esterri d’Àneu) o els magnífics frescos de Sant Pere del Burgal (Guingueta d’Àneu).
La catedral de Santa Maria a La Seu d’Urgell, dominada per la serra del Cadí, entre el Pirineu axial i el Prepirineu. La construcció d’aquesta joia del romànic va ser promoguda pel bisbe Ot d’Urgell al segle XI. Durant l’edat moderna, l’obra de la catedral va patir diversos afegits que ja no seguien els criteris estilístics del romànic i, ja entrat el segle XX, Josep Puig i Cadafalch redactà un projecte de reforma que donaria a la catedral el seu aspecte actual.
Un altre tresor romànic el trobem a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). Es tracta de l’església de Sant Climent de Taüll, consagrada el 10 de desembre de 1123 per Ramon Guillem, bisbe de Roda Barbastre, bastida sobre un temple del segle XI. És el prototip d’església romànica de planta basilical amb les tres naus separades per columnes i coberta de fusta a dos aigües, capçalera amb tres absis i campanar de torre. El Crist en Majestat de Sant Climent de Taüll ha estat la imatge emblemàtica més utilitzada per representar el romànic català. L’original es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya. A l’església s´ha realitzat la recuperació de la pintura original romànica, i un projecte de musealització que inclou la projecció mitjançant vídeo mapping, que mostra com seria l´església de Sant Climent de Taüll al segle XII.
Descobreix un extraordinari patrimoni romànic al territori Epiremed!