La normativa de la Generalitat de Catalunya (Decret 75/2020, de 4 d'agost, de turisme de Catalunya) que regula el turisme rural a les comarques catalanes és molt exigent i estricta amb l'objectiu de garantir que els allotjaments ofereixin un alt nivell de qualitat als seus clients.
Aquesta regulació estricta també garanteix que tots els allotjaments rurals contribueixin de forma decisiva a la sostenibilitat ambiental, social i cultural de les àrees rurals de les comarques catalanes. Tot plegat dona com a resultat que el turisme rural català està plenament integrat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible -ODS- de les Nacions Unides i l’Agenda 2030.
Els propietaris dels allotjaments són persones arrelades a la comarca on hi ha l'establiment i que contribueixen decisivament a dinamitzar-la des del punt de vista social i econòmic.
Els clients dels allotjaments rurals, tot fent ús dels serveis locals (restaurants, guies, etc.) i consumint els productes de proximitat, ajuden a mantenir vives les àrees rurals.
Els titulars dels allotjaments ofereixen la possibilitat de descobrir de ben aprop els atractius i singularitats de l'entorn, la seva cultura i el patrimoni natural.
L'arrelament dels propietaris a la comarca on es troba l'allotjament els permet oferir als seus clients possibilitats d'apropar-se a la comunitat local, descobrint els seus trets essencials, singularitats, costums i tradicions.
Els allotjaments rurals contribueixen a preservar els seu entorn natural i el caràcter rural dels paisatges que els envolten.
Molts allotjaments rurals s'han creat com a font d'ingressos complementaris que fan possible la viabilitat de les explotacions familiars agroramaderes permetent que continuïn mantenint viu el medi rural.
En moltes ocasions són les dones rurals les protagonistes de la iniciativa de crear un allotjament rural, assumint-ne la gestió directa i contribuint a empoderar-les.
La normativa exigeix que els allotjaments s'ubiquin en edificacions anteriors al 1957. Generalment es tracta de construccions rehabilitades amb més de 200 anys d'història.
Els allotjaments rurals s'han de rehabilitar seguint les tècniques de contrucció tradicionals i emprant els materials tradicionals (majoritàriament pedra i fusta de procedència local).
Per esdevenir un turista responsable i que contribueix positivament al desenvolupament del lloc que visita, una bona opció és escollir allotjaments rurals legalitzats (cal evitar els allotjaments il·legals) molt més sostenibles i responsables amb l'entorn que altres modalitats turístiques.
Per impulsar la sostenibilitat els turistes podem escollir els allotjaments rurals que hagin fet una aposta molt decidida implantant segells ambientals amb alts nivells d'exigència:
Ja pots gaudir del nou disseny de Catalunya Rural, troba l’experiència rural autèntica i sense comissions de manera més senzilla on podràs contactar directament amb els propietaris.